Stanowisko szkoły w sprawie ochrony zdrowia

Drukuj
Poprawiono: wtorek, 25, luty 2020

Wiele osób niepokoi potencjalne zagrożenie rozprzestrzeniającym się, również w Europie, koronawirusem.

W związku z faktem, że wielu naszych uczniów spędziło ferie za granicą, również w krajach, gdzie koronawirus COVID-19 już się pojawił (min. we Włoszech) chcieliśmy Państwa poinformować o działaniach szkoły w celu zabezpieczenia naszych uczniów i pracowników. 

W tym momencie nie ma w tej sprawie żadnych odgórnych zaleceń dla szkół ani od kuratorium, ani od MENu, ani Sanepidu.

Prosimy natomiast Państwa o zapoznanie się i działanie zgodnie z  wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczącymi działań zapobiegawczych oraz reakcji na ewentualne, niepokojące objawy.

W szkole odbyły się we wszystkich klasach spotkania na temat zasad postępowania, które minimalizują ryzyko zakażenia.

Zwykłe mydło w dozownikach łazienkowych zostało wymienione na mydło antybakteryjne. Udostępniliśmy też preparaty antybakteryjne do mycia rąk przy wejściu do szkoły, w stołówce, pokoju pielęgniarki, pokoju nauczycielskim oraz sekretariacie. Poinstruujemy dzieci jak i kiedy należy z nich korzystać.

Jeżeli pojawią się jakiekolwiek oficjalne komunikaty, będziemy na nie reagować i oczywiście zawiadamiać Państwa o naszych decyzjach w tej sprawie.

Dołączamy zalecania zapobiegawcze:

  • Jak najczęściej myj ręce, najlepiej używając mydła i wody albo preparatów odkażających zawierających alkohol
  • Kiedy kichasz lub kaszlesz będąc między ludźmi zakryj usta chusteczką lub swoim zgiętym łokciem, zaraz po tym wyrzuć chusteczkę i umyj ręce,
  • Unikaj bliskiego kontaktu z osobami, które mają gorączkę i kaszlą,
  • Jeśli masz gorączkę, kaszel i trudności z oddychaniem udaj się do lekarza, powiedz mu o ewentualnych, odbytych wcześniej dalekich podróżach,
  • Unikaj bliskiego kontaktu z żywymi zwierzętami przebywając na terenach, gdzie odnotowano przypadki zakażenia nowym koronawirusem,
  • Unikaj konsumpcji surowego lub niedogotowanego mięsa oraz mleka, a także dbaj o higienę miejsc, w których używa się surowego mięsa czy podrobów,
  • Zaszczep się przeciw grypie.
.