Uczniowskie projekty interdyscyplinarne 2017/18

Drukuj
Poprawiono: poniedziałek, 13, sierpień 2018

 

KULTURA JEDZENIA - to wybrany przez Szkolny Sejm temat przewodni uczniowskich projektów interdyscyplinarnych w roku szkolnym 2017/18.

W dniach 11-14 czerwca 2018 nasi uczniowie i uczennice pod opieką nauczycieli prowadzących poszczególne projekty przygotowali wiele ciekawych filmów, prezentacji, degustacji itp.

Dzień prezentacji projektów miał miejsce w piątek 15 czerwca. Dokłady PROGRAM - poniżej.

 

 

PROGRAM PREZENTACJI PROJEKTÓW

9:30 - Stara aula:
Orkiestra warzywna

10:00-11:30 Sala gimnastyczna:
- Spektakl teatralny
- Programy kulinarne w TV
- Film z motywem jedzenia
- Savoir-vivre przy stole

11:30
Sala 22: Scottish Food
Sala 25: Krótka historia czekolady
Sala 28: Jedzenie w PRL

12:00
Sala 14: Najbardziej niezdrowe potrawy
Sala 16: Losujemy przepisy na surówki i sałatki – program wspomagający projektowanie
Sala 21: Ziemniak, kartofel czy pyry i grule. How the potato changed the world
Sala 29: Jedzenie a uczucia

12:30
Sala 20: Jedzenie w bajkach i mitach
Sala 24: Kuchnia włoska vs niemiecka
Sala 27: Kuchnie świata

13:00
Sala 17: Żywe obrazy
Sala 13: Czy w naszej szkole możliwy jest food sharing („podziel się jedzeniem”)?
Sala kinowa: Cała prawda o sposobach pozyskiwania żywności przez człowieka (czyli dlaczego warto być świadomym konsumentem)

Prezentacje czynne przez cały czas:
Korytarz przy stołówce: Projekt plastyczny
Sala biologiczna: Projekt plastyczno – biologiczny. Gra: zrób swój własny układ trawienny
Sala 25: Kuchnia klimatyczna
Sala 26: Wielkie żarcie w kinie

 

Fotorelacja z dnia prezentacji projektów w naszej internetowej kronice szkolnej "NaszRasz": 

http://kronika.rasz.edu.pl/2018/06/projekty-interdyscyplinarne-2018.html